Nabídka ke spolupráci - Nabídka ke spolupráci
Vážení přátelé,
dobrý den. S přáním hodně zdraví si Vám dovoluji nabídnout tento můj
(zde ke stažení ve formátu .doc)
Jmenuji se Jaroslav Vašák (nar. 1947). Mým koníčkem a zároveň povoláním je obor kuchař-číšník (vyuč. 1965 v SOU v Klánovicích) a sbírání gastronomických zajímavostí z celého světa, čemuž se věnuji od r. 1968 a mám titul Mistr kuchař ( od r. 1986). Moje sbírka je velice hodnotná, byla oceněna v pražském Klubu sběratelů kuriozit jako Pozoruhodná a Špicková, byla velice dobře hodnocena i na Střední hotelové škole v Praze i ve SOU v Klánovicích a zájem projevila i Guinessova kniha rekordů. Náplní sbírky je přes 5 000 stran textu z nejrůznějších oblastí gastronomie. Největší část zabírají recepty na úpravu kuřat – těch mám přes 2 500 z 86 zemí celého světa, dále je to 1 000 nej... z gastronomie a to je rozdělené do 27 kapitol (např. o jídle, potravinách, nápojích, hotelech, slavné osobnosti gastronomie, o kuriózních rozvodech a svatbách, dieta a obezita, o mase, o restauracích atd.), vše doplněno citáty a příslovími o jídle a nápojích (asi 400), dále je to kapitola Kuchařův atlas – zde mám zpracováno 230 zemí a zajímavých území z gastronomického hlediska, dále je to Kalendář gastronomie – zpracován od počátku stolování až po dnešek – asi 500 stran textu A 4 další kapitola je gastronomický slovníček, v němž nabízím asi 3 000 gastronomických slovíček z celého světa. Dále jsou zde další kapitoly – jedna z nich rovněž více než 700 stránková se jmenuje „Co měli v oblibě slavní lidé“ zde je zpracováno přes 1 200 slavných osobností celého světa. Regionální pokrmy z Čech, Moravy a Slezska, pokrmy s vínem a pivem, Dělená strava, Třešně, Višně, Kávová kuchařka, Křepelky, Zelí, Květák, Brokolice, Rajčata, Medová, Luštěniny, Banánová, Jahodová, Ovocná, Pro zamilované (ke sv. Valentýnu), Mléčná, Sýrová, Vánoce, Velikonoce, Víno v bibli, jídelní lístky z celého světa atd.
O sbírku je stále velký zájem, byla na gastronomických výstavách, několikrát v rozhlase, byla již v Čs. televizi i na Nově. Psalo se o ní i v několika desítkách novin a časopisů. Vyšlo mi již 140 knih a kalendářů, z nichž některé jsou vystaveny v Muzeu gastronomie v SOU v Praze-Klánovicích u Paedr. Václava Šmída. Většinu z nich mi ilustroval mistr Jiří Winter-Neprakta.
Máte-li o moji nabídku zájem, napište nebo zavolejte. Budu se těšit. Se srdečným pozdravem
Jaroslav Vašák