Gastronomické zajímavosti - Gastronomické zajímavosti
Gastronomické perličky z mé sbírky ke stažení
Jídelní lístky, které mám ve sbírce ke stažení
Vojenský jídelní lístek na pohlednici - Mukačevo 1936
Z paluby letadel aneb jak se jí v letadle ke stažení
Další gastronomické zajímavosti a kuriozity ke stažení
O svatbě a rozvodu
Svatba činí ze dvou osob jedinou. Těžko se však dá určit, která to bude.
William Shakespeare
Před svatbou měj oči otevřené, po svatbě je přivři.
Benjamin Franklin
Jídelníček stoletých
Malajsijec Omar Abar tvrdí, že je mu 141 let a proto chce být zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Podporuje ho v tom malajsijský ministr zdravotnictví. Tajemství jeho dlouhého života spočívá v tom, že měl prostý život s umírněným cvičením a stravu měl bohatou na ovoce a zeleninu. Oženil se, když mu bylo přes 60 let a se svou ženou Minah, které je prý 100 let, stále žije.
O Nefise Abdalláhové žijící v Egyptě se tvrdilo v roce 1984 že má přes 135 roků. Svého manžela přežila o mnoho let. Když lékaři zkoumali její životosprávu, tak zjistili, že ona sama vděčí za svou dlouhověkost velmi jednoduché stravě, v níž je silně zastoupeno mléko s medem, ráno časně vstává a večer chodí brzy spát.
Rady do kuchyně
Alobal
Alobal používáme na balení různých potravin, připravujeme i jídla v alobalu, uchováváme v něm moučníky, vykládáme různé formy na pečení, aby se těsto nepřipálilo. Alobal má mnohostranné použití.
Brambory
Namočíme-li brambory na 20 minut do vody, vylouží se část škrobu a brambory nebudou mazlavé.
Kuriózní jídla z celého světa
Chrousti
1/4 kg chroustů ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej všechnu kořínkovou zeleninu, trochu kmínu, trochu soli a nechej v ní zpěnit jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů zceď, zalej jí připravenou zásmažkou a nechej chvíli povařiti.
Kulinářské zkušenosti předků dnes stačí jen oprášit a můžeme začít vařit. Ne, že by se historie obecného nedostatku volů, prasat, beranů, divočáků či paroháčů opakovala. - Jenže jsou nějak chráněni. Nejhorší však je, že do ochranářských seznamů už stačily vstoupit i živočišné druhy jindy běžně zpracovávané. Pozor na to!
Kulinářské zkušenosti předků dnes stačí jen oprášit a můžeme začít vařit. Ne, že by se historie obecného nedostatku volů, prasat, beranů, divočáků či paroháčů opakovala. - Jenže jsou nějak chráněni. Nejhorší však je, že do ochranářských seznamů už stačily vstoupit i živočišné druhy jindy běžně zpracovávané. Pozor na to!